5. møde i Whiskyklubben Angels Share den 20. oktober 2000

Morten og Mette lagde lokaler til denne udgave af klubaftnen, og som sædvanlig var alle de faste deltagere (John, Lars, Morten og Jørgen) til stede. At alle medlemmer trofast møder op hver gang må betyde, at de der har prøvet den gennemtrængende hygge, og det gode fællesskab om det hårde arbejde det nu engang er at fortære god mad og smage whisky (må jeg her citere John og klubbens motto: ”Det er ikke for sjov vi morer os”) simpelthen ikke vil undvære en eneste af disse stunder. Mellem linjerne læses det, at det endnu ikke er lykkedes at lokke nye aspiranter og medlemmer med, men de ved jo heller ikke hvad de går glip af. Dog har Morten Dahl givet tilsagn om at ville afprøve stemningen, lige som Bent Olesen i skrivende stund overvejer at genindtræde i klubfællesskabet, som han måtte forlade på grund af jobmæssige og familiære omstændigheder.

Sædvanen tro, var der arrangeret fælles indkøbstur, denne gang til Bilka, hvor byggestenene til aftens gourmet måltid blev lagt. Morten havde dog egenhændigt fremskaffet måltidets fundament, idet hjemmeavlede svinemørbrader var arrangeret til lejligheden.

Menuen var sammensat med udsøgt forståelse for medlemmernes forventninger og bestod af følgende:

  • Svampesuppe med låg (af butterdej)
  • Krydret svinemørbrad i lage af ingefær og appelsinsaft med kogte ris som tilbehør
  • Hjemmelavet is tilsat daim og chokoladestykker

Alle forventninger til maden og den fine rødvin blev til fulde indfriet.

Mellem retterne var der naturligvis tid og lyst til at smage på det det egentlig handler om - Whisky.

På bordet kom flere gode flasker:

  • Bruichladdich, 15 års Islay whisky (connoisseurs choice). Den tog point som en virkelig god whisky med let røget og svag karamelagtig smag. Det vestligste destilleri i Skotland (og lige over for Bowmore).
  • Tomintoul, 14 år og fra Speyside. Også en rigtig god smag; anderledes end den første og med en krydret eftersmag.

Lars havde været ude på det store Internet og fundet noget omkring Kolding Whisky Laug af 1999. Det viser sig, at en af grundlæggerne af lauget tilbyder at holde foredrag om alt inden for whiskyens verden – lige noget for os ligesindede i Angels Share. Lars tager kontakt for at høre om mulighederne for et sådant berigende foredrag, hvor prisen angiveligt skulle være: En flaske whisky (naturligvis).

Efter middagen blev de bløde stole og sofaer indtaget, således at alle kunne sidde helt afslappet med maven i vejret, mens Lars holdt aftenens whiskyindlæg, hvor han blandt andet behandlede emner som ”pot still” og ”grain whisky” samt genopfriskede nogle af fagbegreberne:

  • Malt – kun brug af maltet byg
  • Single malt – bryg fra samme destilleri
  • Single scotch whisky – destilleret og lagret i mindst 3 år; begge dele i Skotland
  • Single single – whisky fra et fad
  • Aldersangivelse gælder den yngste del i flasken.
  • Årstal angiver hvornår indholdet er destilleret.
  • Blended scotch – malt og grain blanding.
  • Kun to destillerier tapper selv på flaske: Glenfiddich og Springbank. Derudover er der mange uafhængige tapperier.
  • Glenfiddich bruger betegnelsen pure malt, slev om det rent faktisk er en single malt. Pure malt kan være leveret fra flere destillerier.

I løbet af aftnen blev der også smagt på følgende:

  • The Invergordor, 12 år single grain. En noget krads smag.
  • Glenlivet American Oak Finish, 12 år. Meget blød og fløjlsagtig smag. Denne whisky er lagret på nye fade lavet af american oak.
  • Bowmore, fra Islay og 12 år gammel. Meget røget, karakteristisk for Bowmore.
  • Glenturret malt liqeur. En likøragtig blød og rund smag uden megen whiskykarakter. Glenturret er det ældste destilleri i Skotland og laver ud over denne likør en række single malts af meget høj kvalitet.

Næste møde blev aftalt til at finde sted den 12. januar 2001 hos John.

31. december 2000
Jørgen D. Vestergaard