6. møde i Whiskyklubben Angels Shareden 12. januar 2001

Så var det atter blevet tid for et møde blandt AAngels Sharerne@. Datoen var d. 12 januar, og mødet blev holdt hos John, som for nyligt er flyttet til en ny adresse (sammen med Susanne og Frederik). Stedet viste sig at være meget egnet til whiskydrikning, idet her var særdeles hyggeligt, og der var bløde sofaer (som jo flere gange har vist sig at være befordrende for whisknydelse).

Som traditionen jo efterhånden byder, skal jeg her fortælle lidt om aftenens indledende kulinariske nydelser. John havde endnu engang overgået sig selv, og menuen bestod denne gang af indisk karrysuppe serveret på en bund af frisk salat, rejer og ferskner. Hovedretten var lammefilet indbagt i butterdej med tilbehør af champignonfyldte tomater, kartoffelcrouquetter og dertil en fantastisk sovs (ja, tænderne løber i vand igen her to dage efter). Til dessert fik vi jordbær...... - og her har jeg et lille problem, idet der vistnok var en mindre divergens mellem den tiltænkte og den faktiske konsistens - så derfor må jeg udelade den nærmere betegnelse på retten. Men den smagte godt!

Mellem retterne blev der - også traditionen tro - prøvesmagt en whisky. Det var en ALoch Dhu fra Mannochmore destilleriet@, der med sin meget mørke farve ikke ligner en traditionel whisky. Bag på flasken kunne der faktisk have stået Afarven justeret med soya@. Den varmede på passende vis smagsløgene op til aftenens øvrige whiskyprogram.

Som ny deltager i klubben var Morten Dahl inviteret, og han afslørede stor interesse i at smage på whisky men også et vist kendskab til den danske geografi. F.eks var der konkret og præcist svar på rede hånd, da spørgsmålet blev stillet, om hvor ManÝ ligger, idet det prompte svar var: Alige der midt i vandet!@. Morten kunne i øvrigt fortælle om, hvordan han for år tilbage var involveret i noget der umiddelbart må betegnes som en slags Agalskab i forbindelse med køer@ - dog ikke at forveksle med kogalskab. Det var derimod noget i retningen af at have været rejsende i mobile badebassiner for køer - hmmm!

Jørgen stod for aftenens whiskyindlæg, og han havde valgt at fortælle om irsk whisky, og kunne her fortælle, at der for den irske whisky er en vis historisk betinget underlegenhed i forhold til den skotske whisky. Irererne har ikke fulgt med i de tekniske landvindinger, der er sket i Skotland. Der var en vis kulmination i dette forhold i 30´erne i forbindelse med det amerikanske spiritusforbud, hvor USA lukkede for whiskyimporten, og hvor smuglervirksom­heden ikke var væsentlig nok til for alvor at holde gang i den irske whiskyproduktion. Kendt fra denne periode er desuden smugleren McCoy, som står fadder til begrebet AThe real McCoy - den ægte vare@. Den irske whisky industri kæmper stadig for at komme ud af skyggen af den skotske, og er kendt for mærker som:

  • Tullamore Dew
  • Jameson
  • Bushmill
  • Middleton - den mest eksklusive

De øvrige whiskyer der blev smagt var:

  • Glenrothes, en Speyside maltwhisky med 13 gode år på bagen. Kraftig whisky med stærk eftersmag!
  • Macleods - 8 års whisky med meget røget duft, og stor forskel på den smag duften giver forventning om og den smag whiskyen faktisk har.
  • Deerstalker - 12 års whisky som blev døbt Akrybskyttewhisky@ men som iøvrigt havde en neutral duft og en blød smag
  • Glenlivet - glædeligt gensmag

Det blev desuden vedtaget, at starte på en liste over de whiskyer vi får smagt - et whisky-cv for klubben. Lars samler op på tidligere smagte whiskyer.

Endeligt blev det aftalt, at Lars til næste møde forsøger at engagere Niels Lynggaard fra Kolding Whiskylaug til komme og fortælle om whisky.

Så endnu et vellykket møde i klubben!

Lars
Kolding 14/2 2001