Ordbog

Whiskyens verden er præget af mange specielle ord, som ofte er meget langt fra enslydende danske ord. Nogle af disse ord er samlet i denne ordforklaring, som er absolut uofficiel, og må ikke lastes hverken det danske eller skotske sprognævn.

Ord

Forklaring

Angels Share
 

Den del af whiskyen som fordamper ud gennem træfadene under lagring og derved bliver englenes andel

Brændestabel
 

Energilager til koldere tider. Som oftest er det manden i familien, der oparbejder energilageret, og kvinden som efterfølgende nyder den.

Brændestabeløl
 

En drik der nydes i umiddelbar nærhed af en brændestabel, og helst skjult af samme stabel, så drikken kan nydes uden afbrydelse.

Cask strength

Den udfortyndede vare.

Cliffhangerdessert
 

Det danske ord for feberredning med det yderste af hvad køkkenet formår, for at sikre dessert til hungrende whiskyelskere.

Gåsebillelarver
 

Små bæster, der æder rødderne af græsset i din plæne, med det resultat at græsset dør.

IEOMMFNRA

"Ikke et ordinært møde, men fortjener naturligvis registrering alligevel"

Kartoffelfinte
 

Behændig manøvre, der afleder opmærksomheden fra madlavningen og giver tid til whiskysmagning

Kalibreringswhisky
 

Hvordan kalibreres smagsløgene? Med en kalibreringswhisky, naturligvis. (Ude i haven strå en bænk - en havebænk)

Manø

Lille ø, omgivet af vand, idet danske vadehav.

Ophældningstricket

Brug dette hemmelige trick og få perfekte pandekager

Push pull system
 
 

Et stykke mekanik som på et Voss-komfur kan få opbevaringsskuffen til at springe frem når man har brug for det, men som typisk er defekt og ubrugelig.

Recount
 
 

En metode til at opnå det ønskede valgresultat. Stemmesedlerne tælles op så mange gange, at de valgtilforordnede til sidst har fået så mange whiskyer at stemmens ordlyd fortaber sig i whiskytågerne.

Skandale
 
 

Utilsigtet eller overlagt at servere hovedret umiddelbart efter forret, og dermed berøve de tilstdeværerende for muligheden for indtagelse af whisky.

Solidaritetswhisky
 

Det glas man som klubmedlem nyder hjemme i sin egen stue mens de andre er til whiskymøde.

Speed-napping
 
 

Offentlig anerkendt metode til indhentning af nattesøvn i arbejdstiden eller hvis arbejdet bliver for kedelig. Metoden kan også anvendes ved whiskymøder, men dækker så over et efterslæb opstået i arbejdstiden.

Split ball
 
 

Teknisk svær manøvre i kroket, hvor det gælder om at afsende kuglen på normal vis for, mens den er i bevægelse, at dele den i to lige store dele, som fortsætter i hver sin retning.

Sponsorwhisky
 
 

Whisky doneret til Whiskyklubben Angels Share, og som resulterer i større eller mindre grad af velvilje. Mulighed for at opnå reklame på denne hjemmeside er absolut tilstede.

Svulmingsafgift
 

En dansk afgift pålagt ved opsvulming af is (softice). På den måde kan der opkræves afgift af luft.

Aagård Kro
 
 
 

Er du til udsøgt mad og drikke i den gamle stråtækte kro, og forventer du betjening langt ud over det sædvanlige, må du ikke gå glip af dette sted. En kulinarisk og kulturel oplevelse af de helt store venter på dig. Et besøg værd!