17. møde i Whiskyklubben Angels Share

Referat fra møde i Whiskyklubben Angels Share d. 13/12 2002

Klubben indgår i et videnskabeligt eksperiment om udforskning af Marangoni-effekten.

Fredag d. 13. december 2002 blev der for 17. gang i klubbens historie afholdt whisky møde. Denne gang var det atter blevet McLillehedens tur til at lægge hus til begivenheden (stadig beliggende i Seest). Endnu engang havde McVestergaard set sig nødsaget til at melde afbud til aftenens udskejelser, - denne gang på grund af en kraftig forkølelse. McVestergaard blev dog endnu engang opfordret til at nyde en solidaritets whisky på selve aftenen.

Som den først ankomne på adressen i Seest, deltog McOlesen i skrælningen af kartofler og gulerødder, sammen med McLillehedens Mc-spirer, Emma og Jacob. Jacob syntes dog, at det var meget sjovere at spise gulerødderne og fægte med knivene frem for at skrælle dem. Som noget nyt (tror jeg nok!) blev der lagt ud med at vædde ganen i whisky inden forretten blev serveret (dog efter den obligatoriske øl naturligvis). Denne whisky var en gammel kending:

  • Bowmore, Islay, Aged 12 years.

Kassereren i skikkelse af McHansen, startede aftenen med at opkræve kontingent for dette og tidligere møder. Erfaringsmæssigt har dette kedelige punkt på dagsordenen med at gå i glemmebogen i aftenens løb, hvorfor det for en gangs skyld skulle afklares fra starten. Referenten lovede derfor også at føre følgende indbetalinger til protokols: McDahl betalte 50 kr.; McOlesen betalte 100 kr. (dækker for sidste og aktuelle møde). Såfremt øvrige betalinger har fundet sted er det sket bagom referentens notesblok.

Aftenens menu bestod af:

  • Forret: Skaldyrssuppe med rejer og ristet brød (Hvidvin: Pinot Blanc 2000, Vin d'Alsace)
  • Hovedret: Mørbradbøffer i champignonsovs med aspargeskartofler. Dertil gulerodssalat med rosiner og nødder (Rødvin: Hardys Carbernet Sauvignon 2001, South Eastern Australia)
  • Dessert: A bagværk med "bund i" og "sidegevinster". Daimkage, - brunkage med gul creme og daimstykker (Dessert vin: Køleskabskold Moscat de Lunel)

Mellem for- og hovedretten blev der skålet for McVestergaard, der jo ikke var tilstede. Et nyt ord fandt dagens lys "suppleringswhisky", hvis mening og betydning desværre er gået referentens hukommelse forbi. En klar definition af ordets betydning og oprindelse må lægges fast på næste møde. Mellem nævnte retter blev der sædvanen tro nydt en whisky:

  • Glenfiddich Special Reserve, Aged 12 years.

Emma, der havde dækket bordet, havde indlagt en lille test for at kontrollere at selskabet kun drak med mådehold, idet hun havde byttet om på knivene og gaflerne til hovedretten. Faderen citerede senere en slægtning, der havde udtalt "Børn skal ses ikke høres".

I aftenens løb blev følgende whisky'er nydt:

  • Glen Dronach, 100% matured in sherry casks, Aged 15 years.
  • Isle of Jura, Aged 10 years.
  • Aberlour, Sherry cask matured, Aged 12 years.

Denne aften var en særlig aften, idet vi alle var vidne til et rekordforsøg. McHansen ville forsøge at holde ud til efter midnat. Begrundelsen herfor var, at han ikke vil køre hjem fredag d. 13. McHansen kom desuden med en afsløring, der ligger et vist pres på McDahl og McOlesen. McHansen har lagt i ovnen, - for i foråret '03 at springe ud som medlem af duo-klubben (dem med to børn). Idet en nærmere undersøgelse udgør bevis derfor, kunne McHansen berette, at det er "kun en pige". Pigen forventes at komme til verden d. 22. april. Tillykke med det.

Aftenens indlæg blev denne gang fremført af McDahl, der havde fundet inspiration i en gave fra et tidligere ansættelsesforhold hos Elektrolux. Kilden var en bog ved navn "On food and Cooking", der anskuer madlavning fra en kemisk synsvinkel. Indlægget omhandlede Marangoni-effekten, som en fyr ved navn James Thomson dog har taget æren for. Marangoni-effekten kan beskrives som en væskes evne til at danne "gardiner" i et glas. Effekten kan bl.a. ses i en whisky men f.eks. ikke i vand. Hvis en whisky slynges rundt i glasset, vil der hænge en whisky-film på glassets væg, når glasset igen holdes roligt. Alkohol vil fordampe fra filmen, hvormed væskens overfladeenergi øges. Den øgede overfladeenergi vil få væsken til at trække sig sammen og krybe opad i glasset, hvorpå der kan dannes dråber langs filmens øvre kant. Dråberne glider ned som følge af tyngden af disse.

Det utraditionelle indlæg vakte begejstring, og det skulle naturligvis straks afprøves i praksis. Det var dog ikke alle, der havde tilstrækkelig med klarsyn til personligt at observere effekten denne aften. Effekten var ukendt for alle mødedeltagerne forud for indlæg, hvilket gav anledning til at undersøge på www.google.com om effekten i øvrigt var kendt. En søgning på Marangoni gav ca. 31.000 hits, hvor en hurtig skimning af de første hits afslørede, at Marangoni-effekten er velkendt og beskrevet på internettet.

Aftenen blev afsluttet på utraditionel vis, idet McLilleheden fandt et for de øvrige personer hidtil ukendt brætspil frem. Spillet skulle efter sigende hedde "sjoele" og være af hollandsk oprindelse. Spillet går i sin enkelthed ud på, at et større antal brikker (à la brikkerne til et bobspil) med håndkraft skal skubbes hen ad en bane og ramme ind i nogle slidser. Et sindrigt optællingssystem afgør, hvor mange point brikkerne bag slidserne udgør. Især McHansen var begejstret for spillet, - dels fordi den fysiske udfoldelse betød, at behovet for power napping ikke opstod, samt at han i øvrigt mente "det er bedre end sex, - der er fire huller". McLilleheden blev forstyrret i sit spil, da telefonen ringede, men samtalen blev dog hurtigt afbrudt igen med ordene "Jaa, - vi knalder brikker".

McOlesen
Lunderskov d. 28/1-2003